Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 oranında zam yaptı.
Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarına yüzde 48
oranında zam yaptı.
Yeni satış fiyat listesini resmi internet sitesinde yayınlayan ESK'da 1 kilogram kıymanın fiyatı 56 TL'den 83 TL'ye çıktı. Kilogramı 62,5 TL olan kuşbaşı ise 92 TL'ye yükseldi.
Daha önce 79,5 TL'den satılan biftek-rostonun listedeki yeni fiyatı 117,5 TL olurken, kontrefilenin kilogram fiyatı da 98 TL'den 145 TL'ye çıktı.
Pirzolanın kilogram fiyatı ise 103 TL'den 152 TL'ye
yükselirken, kilogramı 154 TL olan bonfilenin yeni fiyatı ise yüzde 48 zam ile
228 TL oldu.
ESK, satış mağazalarındaki et ürünlerinin fiyatını yüzde 48
artırırken, üreticiden alacağı karkas kesim fiyatını artırmadı.
ESK'nın kırmızı et fiyatlarına yaptığı 48 oranındaki zamların serbest piyasadaki fiyatları da arttırması bekleniyor. Sektör temsilcileri, ESK'nın yüzde 48'lik zam hamlesinin serbest piyasada da fiyatları yüzde 20-25 oranında artıracağını öngörüyor.
Hayvancılık sektöründe uzun süredir yaşanan kriz sonunda
fiyatlara da yansımaya başladı.
Özellikle süt sığırcılığı tarafında yüksek girdi
maliyetlerine karşın uzun süre sabit tutulan çiğ süt referans fiyatı
üreticilere zarar sokmuştu. Çok sayıda üretici anaç hayvanlarını kesime
göndererek ahırlarını boşalttı. Bu da besilik materyal tarafında açık yaratmaya
başladı. Hem artan maliyetler hem de hayvancılık tarafında bozulan dengelerin de
etkisiyle son dönemde karkas et fiyatlarında da yükseliş söz konusu. Türkiye'de
ortalama dana karkas fiyatları 85 TL'nin üzerine çıktı. Ulusal Kırmızı Et
Konseyi'nin yayınlandığı son verilere göre yağsız dana karkas etin kilogram
fiyatı 86,40 TL'ye yükseldi.
kaynak: blomberh ht